Kentekencard vervangt het papieren kentekenbewijs

Na het rijbewijs op creditcardformaat krijgt Nederland ook een kentekencard. Het kentekencard met chip gaat het huidige tweedelige papieren kentekenbewijs vervangen.

Tenaamstellingscode
Op de kentekencard staan de gegevens van zowel het voertuig als van de kentekenhouder. In plaats van het ‘oude’ overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar van het voertuig bij de tenaamstelling een tenaamstellingscode. Deze code is nodig als het voertuig van eigenaar wisselt, geëxporteerd, geschorst of gesloopt wordt.

Veiliger
Het kentekencard gaat langer mee en is lastiger na te maken en te vervalsen. Daarmee helpt de kentekencard voertuigdiefstal terug te dringen.
Bij gestolen voertuigen worden vervalste of gestolen kentekenbewijzen gebruikt om ze van een andere identiteit te voorzien. Het kentekencard maakt het doorverhandelen van gekloonde voertuigen aan nietsvermoedende burgers hierdoor lastig(er).

Chip
De kentekencard krijgt ook een chip. Op de chip komen dezelfde gegevens te staan die ook op de card staan. Daarnaast komen alle bij de RDW beschikbare gegevens van het Certificaat van Overeenkomst op de chip. Het CvO is het Europees gestandaardiseerde ‘geboortebewijs’ van het voertuig met aanvullende technische gegevens.

Tarief
Het kentekencard houdt hetzelfde tarief als het papieren kentekenbewijs en gaat gelden voor alle voertuigcategorieën. De verwachting is dat vanaf 2018 de papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt alleen noodzakelijke en statistiek-cookies, deze verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons om de website te verbeteren.

Open chat
1
Hallo 👋
Heb je vragen over onze rijlessen, tarieven of mogelijkheden? Stuur ons een berichtje 📲 Vermeld hierbij je e-mailadres en je naam. ✉️