Rijbewijs aanvragen, ophalen en regels

Wanneer je geslaagd voor je rijexamen, dan kunt je je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis (stadskantoor). Je mag tot dan nog niet aan het verkeer deelnemen totdat je het rijbewijs hebt.

Geldigheid, verklaring van rijvaardigheid en geschiktheid.
Nadat je geslaagd bent voor het rijexamen, wordt de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register. De gemeente en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je daadwerkelijk geslaagd bent voor het rijexamen.
Deze registratie van de verklaring van rijvaardigheid is 3 jaar geldig, de registratie van de verklaring van geschiktheid 1 jaar.

Rijbewijs aanvragen en ophalen bij de gemeente.
Je moet het rijbewijs persoonlijk bij de gemeente aanvragen en wanneer deze klaar is ophalen.
Een paar handige tips voor het aanvragen en ophalen van het rijbewijs:

Een pasfoto die aan de eisen voldoet.
Een geldig identiteitsbewijs.
Geld/pinpas om te betalen voor het rijbewijs.

Meestal na 5 werkdagen kun je je rijbewijs bij de gemeente ophalen.
Het is mogelijk uw rijbewijs sneller te krijgen via een spoedprocedure. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw gemeente.
Wanneer je als 17-jarige het rijbewijs wilt aanvragen dan moet je een de begeleiderspas al hebben aangevraagd. Je hoeft hem nog niet in bezit te hebben, de gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.

Geldigheid van het rijbewijs.
In Nederland is het rijbewijs geldig voor een periode van 10 jaar. Het komt voor dat dit anders is bijvoorbeeld door medische redenen of wanneer je bijvoorbeeld ouder bent dan 60 jaar.
Wanneer je 75 jaar of ouder bent, dan is een medische keuring verplicht.

Eis van 185 dagen.
Om een rijbewijs aan te kunnen vragen, moet je in het jaar voor de aanvraag, minimaal 185 dagen (6 maanden) in Nederland hebben gewoond. Deze eis geldt niet als je tijdelijk, maximaal 4 jaar, in het buitenland hebt gewoond en je kunt aantonen voor die tijd minimaal 10 jaar onafgebroken in Nederland te hebben gewoond.
De 185 dagen eis staat in artikel 32 van het Reglement Rijbewijzen.

1 gedachte over “Rijbewijs aanvragen, ophalen en regels”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt alleen noodzakelijke en statistiek-cookies, deze verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons om de website te verbeteren.

Open chat
1
Hallo 👋
Heb je vragen over onze rijlessen, tarieven of mogelijkheden? Stuur ons een berichtje 📲 Vermeld hierbij je e-mailadres en je naam. ✉️