Opleiding tot rij-instructeur Auto, Motor of Aanhangwagen
Vind je het leuk en heb je de vaardigheid om anderen iets aan te leren? Wil je een beroep met vrijheid, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid? Dan is rij-instructeur worden wat voor jou! Na het behalen van je bevoegdheidspas kun je in loondienst, freelance of als zelfstandig ondernemer (rijschool) aan de slag.
De verplichte vooropleiding voor de opleiding rij-instructeur
Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft bepaald dat diegene die rij-instructeur wil worden, in het bezit moet zijn van de hierna volgende bescheiden. Bij uw inschrijving voor deze opleiding dient u dan ook de volgende zaken in te leveren:
U moet een schooldiploma hebben op minimaal het niveau VMBO theoretische of gemengde leerweg.
Een vergelijkbaar Nederlands of buitenlands diploma is toegestaan. Een deskundige instantie moet dat wel eerst beoordelen.
Zonder een van de genoemde bescheiden kunt u zich niet inschrijven voor deze opleiding.
Indien u wel heeft geleerd maar niet in het bezit bent van een van de genoemde diploma’s kunt u ook een “geschiktheidstoets” afleggen bij IBKI Innovam (Innovam Branche Kwalificatie Instituut). De toets test u op uw “beroepscompetenties”, oftewel of u geschikt bent voor het beroep rijinstructeur.
VOG nodig!
Als WRM-kandidaat moet u een geldige originele VOG (verklaring omtrent gedrag) aanleveren om uw WRM-stagepas te krijgen.
Maar ook bij het verlengen van uw WRM-pas dient u een nieuwe VOG aan te leveren.
De opleiding tot rij-instructeur
Categorie B (auto) is de basis voor alle andere rij-instructeursopleiding. Na het behalen van categorie B kun je dus verder met de andere categorieën. De opleiding bestaat uit 3 fases:
Fase 1: Competente verkeersdeelname
(1) Examenonderdeel 1.a Theorietoets Theorie van de rijtaak: een computerexamen van 60 meerkeuzevragen. Duur: maximaal 90 minuten.
(2) Examenonderdeel 1.b Praktijkrit eigen rijvaardigheid: u rijdt in een personenauto zelfstandig een route. Duur: 75 minuten (60 minuten rijden).
Het resultaat van de theorietoets en de praktijkrit is 12 maanden geldig.
Fase 2: Didactische voorwaarden
(3) Examenonderdeel 2.a Theorietoets Lesvoorbereiding: een computerexamen van 60 meerkeuzevragen. Duur: maximaal 90 minuten.
(4) Examenonderdeel 2.b Theorietoets Lesuitvoering en beoordelen: een computerexamen van 60 meerkeuzevragen. Duur: maximaal 90 minuten.
Het resultaat van de theorietoetsen is 12 maanden geldig.
Fase 3: Stage en stagebeoordeling
Bij een voldoende voor de volledige fase 1 en 2 krijgt u een WRM-STAGEPAS met een geldigheid van 12 maanden. Met uw stagepas loopt u stage bij een rijschool (5 uur passief en 35 actief) en rijdt u één keer mee bij een CBR-examen (tussentijdse toets of praktijkexamen). Na een afgeronde stage volgt:
(5) Examenonderdeel 3.a Stagebeoordeling: het geven van een rijles. Duur: minimaal 50 minuten, maximaal 80 minuten.
N.B. 4 van de 5 verplichte passieve stage-uren mag u meerijden vóór u een stagepas hebt, dus in fase 1 of 2 (geldt niet voor het meerijden bij het CBR).